aktuellt/news

hi! art har våren 2017 haft residens på Riksteatern och arbetat fram manus och föreställningsidé till NAKNA SOM FOSTER OCH GUDAR. Det är en berättelse om Karin Boye, hennes livspartner Margot Hanel och deras gemensamma, tragiska öde.

Hör oss berätta om projektet på Riksteaterns facebooksida:

 

Om pjäsen:

1941 hittades den kända poeten Karin Boye död i Alingsås. Hon hade tagit sitt eget liv. Karin Boyes diktning och verk är idag en del av svensk litteraturkanon. Hennes självmord är en av de mest kända tragedierna i kulturhistorien, men vad många än idag inte känner till är den sörjande som hon lämnade efter sig. Karin Boye levde de sista sju åren av sitt liv tillsammans med en kvinna. Kvinnan hette Margot Hanel och var judinna från Berlin, 12 år yngre än Karin. Under hela deras förhållande blev Margot osynliggjord och förminskad av Karins familj och vänner. Ensam i Sverige, utan möjlighet att återvända till hemlandet, blev hon till och med förnekad efter Karins död.

Karin och Margot levde tillsammans i en tid då homosexualitet var olagligt. Anti-semitismen var utbredd, även här i Sverige, och nazismens framväxt i Tyskland kulminerade i ett världskrig. Idag ser vi åter hur fascistiska krafter växer sig i starka i Europa, och hur nya flyktingströmmar möts av krav på stängda gränser.

Det här är en pjäs om kärlek och konst, men också om minnen och om historia. Vad kan vi lära av historien? Vem får vara med och skriva den? Vilkas erfarenheter är det som synliggörs och vilka göms undan?

Regi & idé: Helena Sandström Cruz  Manus: Isabel Cruz Liljegren

Och öppet för turné:

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80

Det här är en imponerande fysisk och svettig monolog, både för kropp och själ, där fotbollstaktik och teknik blandas med filosofiska funderingar / SvD

Jag har fått priser, både till höger och vänster, men det här är nog fan det finaste jag varit med om! / Pia Sundhage

peptalk

Om föreställningen:

Skådespelare Karin Bengtsson
Musiker Dijle Özlem Neva Yigitbas och Diva Cruz
Manus Isabel Cruz Liljegren
Ljussättare/Scenograf Josefin Hinders
Regi Helena Sandström Cruz
Produktion hi! art med stöd av Kulturrådet och Stockholms Stad

”Fotboll är glädje. Inte bara över spelet, utan över att finnas med i ett sammanhang, att ingå i ett lag och ställa upp för andra människor.” / Pia Sundhage

I denna monologföreställning av Isabel Cruz Liljegren, i regi av Helena Sandström Cruz, lånar skådespelaren Karin Bengtsson fotbollsidolen Pia Sundhages gestalt, för att tala om de politiska och moraliska dilemman vi möter i vår tid. Inspirerade av fotbollens vokabulär och praktik, i en starkt fysisk och musikalisk föreställning, låter vi ett forsande flöde av tankar, teorier och motsättningar ta plats i Karins kropp, röst och huvud. Tillsammans med slagverkarna/percussionisterna Dijle Özlem Neva Yigitbas och Diva Cruz, skapas en föreställning med en rent fysisk påverkan på publiken. Det är svettigt och roligt, sorgligt och tänkvärt, men framför allt, peppigt!

Föreställningen hade premiär på Orionteatern 30 november 2016 och vi längtar efter att få spela den mer! Kontakta gärna oss vid intresse!

Advertisements